Crop Circles: Signs, Wonders and Mysteries

Médiaajánló

Gabonakörök – Jelek, csodák és rejtélyek (Steve és Karen Alexander)

A nagyméterű kiadványt elsőre inkább fotóalbumnak nézné az ember, mint ismeretterjesztő könyvnek, mivel elsősorban valóban művészeti publikációról van szó. 280 gyönyörű felvételt tartalmaz az album, mely Steve Alexander elismerten jó fotóművészeti munkáját dicséri, többnyire légi felvételek formájában. A cerealógia (magyarul gabonakör-kutatás) terén veteránnak számító szerzőpáros – Steve és Karen Alexander – házaspár, az angliai gabonakör-kutatás terén mintegy két évtizedes múlttal rendelkezik.

Ahogyan a csodás alakzatokat bemutató fotók közt lapozgatunk, mintha a tudatalattinkat is megérintené a fenséges gabonakörök látványa, formagazdagsága a gyönyörű angol tájba illeszkedve. Tegyük hozzá gyorsan, a körök néha egyáltalán nem hasonlítanak bármiféle körre, teljesen más, olykor rendkívül összetett alakzatot vesznek fel. A gabonakör elnevezés csupán a legegyszerűbb formációkból adódik.

A fotók mellé a pszichológus végzettségű Karen Alexander tollából kipattantak kommentárok társulnak. Az írónő pszichológiai, spirituális és vallási szintézisben fejezi ki mondanivalóját, kitűnő párosításként férjének fotóihoz.
A képek nem véletlenszerűen lettek elhelyezve a könyvben, elrendezésük tudatos logikán alapul. Ahogyan a gabonakörök évről évre változatosságot és fejlődést, növekvő komplexitást mutatnak formáikban, alakzataikban, éppúgy a könyv is egyfajta sémát követ felépítésében: az egyszerűbbtől az összetettig.

Vajon van magyarázat a gabonakörök létrejöttére? – fogalmazódik meg a kérdés mindannyiunkban. A mai napig nincs kulcsunk a jelenséghez és talán épp ez a misztikum a szép benne. Bár a ’70-es évek eleje óta léteznek csalók (az angol szakirodalomban hoaxer elnevezéssel bírnak), akik magukénak szeretnék tulajdonítani az ábrák létrejöttét – ezzel szerezve éppen hírnevet vagy pénzt a média által – az is kétségtelen, hogy az összetettebb formákat lehetetlenség lenne egy éjszaka összehozni emberkéz által. Valóban léteznek emberek, akik gabonaköröket készítenek – de ezeket az alakzatokat mindig napfénynél, tucatnyi résztvevővel, hosszú órákon át készítik – a komplexitás mégsem jellemző rájuk. Gondoljunk, csak a borítón is látható lenyűgöző, 409 különböző méretű körből álló spirális objektumra – lehetetlen, hogy emberkéz műve legyen. A valódi gabonakörökben a gabona emellett mikrohullámú sugárzásdózisban is részesül, ahogyan a kutatások igazolják.
Daniel Pinchbeck valahogy úgy fogalmazta meg a gabonakörök realitását, hogy aki nyitott a témára, befogadó, az valóban a valódi köröket fogja látni - már amennyiben felkeresi őket. Az autentikus gabonakörökben gyakran különleges élményeket él át az ember: megáll az idő, a levegő szinte szikrázik az elektromosságtól, álmok, víziók jelentkezhetnek. Aki abban hisz, hogy a gabonaköröket emberek alkotják, az mindig a legtrehányabb hamisítványokra bukkan, ahol az ügyetlen hoaxerek összevissza taposták a gabonát – anélkül, hogy sikerült volna létrehozniuk egy épkézláb alakzatot is. Úgy tűnik, a gabonakörök bizonyítékot adnak ahhoz a tételhez, hogy a valóságunkat teljes egészében mi alakítjuk – ahogy azt Heisenberg féle határozatlansági elv is igazolja a kvantummechanikában.
A gabonakörök rendszeres megfigyelői sokszor számolnak be kisméretű cikázó fénygömbökről a gabonamezők körül, ill. az is előfordult, amint megfigyelők látják, ahogy röpke 10 másodperces időtartam alatt létrehoznak egy komplex ábrát a fényjelenségek. 1990-ben magának Steve Alexandernek is sikerült lefilmeznie néhány gyorsan száguldó fénygömböt a gabonakörök fölött, mint azt többen is megtették azóta.

A Magyarországon sajnos nem kapható kötetet bátran ajánlom bárkinek, aki érdeklődik a gabonakörök iránt, vagy csak egyszerűen valami szépet, spirituálisan mélyrehatót, a szemnek és léleknek kellemeset szeretne látni. A szerzők weboldala a www.temporarytemples.co.uk címen érhető el, ahol többek közt a legújabb könyv-, naptár- ill. video kiadványokról is információt szerezhetünk.


Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.