Crop Circles - Quest for Truth

Médiaajánló

Gabonakörök – Az igazság nyomában rendezte: William Gazecki

A mintegy kétórás DVD alaposan körbejárja a gabonakör kutatás területét, átfogó képet adva az elmúlt évek, évtizedek eredményeiről. A film gyakorlatilag egy interjúsorozat a szakma nagyjaival, valamint számos archív kép- és videofelvételt is láthatunk a leghíresebb gabonakörökről, magyarázatokkal, elméletekkel fűszerezve.
Az elmúlt évtizedekben gabonaköröket figyeltek meg Angliában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nyugat-Európában, Izraelben és számos más országban is. Egyes ábrák országokon átívelően, mintegy sorozatként jelennek meg. Ha emberek készítenék, vajon milyen csoportosulás lenne képes földrészről földrészre járni, hogy az éj leple alatt ilyen fantasztikus alakzatokat hozzon létre?
A gabonakörök egységes jellemzője, hogy mérnöki precizitással készülnek: olyan geometrikus ábrák, melyek komoly matematikai tudásról, fantasztikus tervezési tudásról árulkodnak és a tudatalattinkra ható, örök témákat vetnek fel. Vallásos képeken, templomokban, építészeti alkotásokban jelennek meg hasonló arányok, formák, alakzatok – ezért beszélünk szent geometriáról (sacred geometry).
A filmből az is kiderül, hogy a gabonakörön belüli növényeket erős elektromágneses sugárzás is éri, ill. a körön belüli növényzeten égésnyomok és egyéb változások figyelhetők meg. A körtől távolodva egyenesen arányosan csökken a sugárzás által okozott elváltozások mértéke is.
Egyik különös példa az emberi tényező kizárására, az a híres ábra (Julia halmaz), amit közvetlenül Stonehenge szomszédságában fedeztek fel. A repülő pilótája, aki észrevette, 25 perc alatt kétszer haladt el ugyanazon az útvonalon és az első repülés alkalmával még nem volt ott a gabonakör, másodjára azonban igen. Vajon ki képes 25 perces időtartamon belül egy komplex gabonakört létrehozni? Ráadásul Stonehenge a Kulturális Világörökség részeként állandó emberi és kamerás megfigyelés alatt áll – vajon hogyan lehet párszáz méterrel arrébb észrevétlenül gabonát taposni a lebukás veszélye nélkül?
A téma kutatói, helyszínlelői szinte kivétel nélkül furcsa fényjelenségekről, fénygömbökről adnak tanúbizonyságot. Sőt, ezen túlmenően jeleket, üzeneteket is kapnak – egyfajta szubtilis módon kommunikálva a készítőkkel, a zseniális tervezőkkel.
Az Oscarra jelölt rendező filmjét mindenkinek ajánlani tudom a témával most ismerkedőktől a haladókig; jó így videofelvételeken együtt látni a szakma nagyjait és a legnagyszerűbb gabonaköröket. A DVD extrái közt ráadásul egy csodálatos fotógyűjtemény is található, már csak emiatt is megéri az árát.


Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.

Hozzászólások