Voyager - Aranylemezek

A Voyager űrjármű, akár egy üveg az óceán vízében, üzenetet is visz magával a Naprendszer szomszédságába.

A hangokból és a Föld képeiből álló üzenet egy kb. 30 centiméter átmérőjű aranybevonatú rézlemezre van felvéve.

Az aranylemezen borítóján ábrákkal magyarázzák el, hogyan kell "lejátszani", és utalást tartalmaz a Föld elhelyezkedésére is. Bizonyos mennyiségű radioaktív anyag is van a borítón, a keletkezés pontos időbecslésének elősegítésére.

Összesen 115 kép és több természetes hang, zene és üdvözlet található rajta 55 nyelven. Emellett Jimmy Carter egykori amerikai elnök és az akkori ENSZ-főtitkár, Kurt Waldheim üzenete is hallható.

A magyar nyelvű üzenet így szól:
"Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a világegyetemen."

Ha a Voyager által vitt üzenetek el is jutnak valakihez, ez bizonyosan nem történik meg a következő 40 ezer évig. A Voyager ugyanis becslések szerint ennyi idő alatt jut majd be egy másik naprendszerbe.

http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/hungarian.html


Ossza meg ismerőseivel!

Új hozzászólás

Nos ha az emberiségnek 40000 évig kell várnia mire ez az ujkori palackposta eljut 1 másik naprendszerbe... az igen szomorú! DE reméljük ,hogy megelőzzük a korunk pár száz éven belül :)

ha lesz időutazás, ez nem lesz gond

Üdv..!!!!

A Voyagerek még hosszú ideig működnek, remélhetőleg. Jó magam hiszek abban , hogy esetleg ezek a szondák még a emberiség után is száguld a világűrben.Csak itt egy bökkenő van:a szonda lassan visszafelé jön !!! Ugyanis a sebessége csökken, egyre, s ez majd 500 000 év múlva azt eredményezi hogy a szondák visszatérnek a bolygónk környezetébe.
Nos ennyit a "kijutásról".

Üdv:)))